Городской портал Херсона

Вітання з минулого: МГБ виносить «застережні приписи»

     03.02.11

Дементій Білий, голова Херсонської обласної організації Комітету виборців України
Місцева влада й раніше намагалася обмежити право громадян на мирні мітинги та демонстрації, спираючись на безглузді аргументи або формальні приписи. Сьогодні на допомогу їй прийшла міліція, яка фактично ввела презумпцію винуватості до політичних активістів. Міліція вже письмово застерігає політично активних громадян від участі у мирних заходах, погрожуючи всілякими наслідками.

Суди обмежують право на мирні заходи
Стаття 39 Конституції проголошує, що громадяни мирно мають право збиратися на мітинги, походи і демонстрації. А про ці заходи завчасно сповіщають органи виконавчої влади чи самоврядування. Конституція наголошує: “обмеження цього права може встановлюватися судом відповідно до закону і лише в інтересах національної безпеки та громадського порядку і з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’я населення або захисту прав і свобод інших людей”.
Та право громадян на мирні збори й демонстрації влада постійно обмежує. Це завжди відбувається без серйозних аргументів та пояснень. На жаль, і місцеві суди поки що встають на бік органів влади. Інколи аргументи служителів Феміди просто анекдотичні. Наприклад, восени суд заборонив захисникам Дубового гаю пікетувати Херсонську міськраду тому, що акція “може неминуче призвести до дезорганізації роботи органів влади, місцевого самоврядування, військових частин, значної кількості підприємств, установ та організацій”. Мова йде про Херсон. Пікетувальники на “п’ятачку” біля мерії не змогли б дезорганізувати роботу військових частин (у множині!), бо поблизу будівлі міськради їх нема. “Значна кількість” підприємств, установ в цьому кварталі – теж явне перебільшення.

«Застережний припис»
Напередодні державного свята Дня Соборності працівники міліції громадської безпеки (скорочена назва МГБ відправляє тих, хто знає історію, до недавнього минулого, коли після Вітчизняної війни підрозділи МГБ (міністерства госбєзопасності) займалися політичними репресіями проти своїх громадян – Д.Б.) рознесли активістам політичних партій національно-демократичного спрямування офіційний папір під назвою “Застережний припис” (див. угорі). У папері представник МГБ на підставі п. 20 ст. 11 Закону України “Про міліцію” виносить конкретному активісту політичної партії (в документі зазначається прізвище, ім’я, дата народження, місце проживання) “застережний припис” “у зв’язку із наміром ним (нею) взяти участь в проведенні масових заходів”.
Далі йдеться про таке:
“цим приписом громадянина застережено про можливість притягнення до кримінальної відповідальності згідно ст. ст. 279 “Блокування транспортних комунікацій", 293 “Групове порушення громадського порядку”, 294 “Масові заворушення”, 295 “Заклики до вчинення дій, що загрожують громадському порядку” КК України та адміністративної відповідальності згідно ст. 185-1 “Порушення порядку організації та проведення зборів, мітингів, вуличних походів та демонстрацій”, 185-2 “Створення умов для організації та проведення з порушенням встановленого порядку зборів, мітингів, вуличних походів та демонстрацій”, 152 “Порушення правил благоустрою території міст та інших населених пунктів”, 186 “Самоуправство” КУпАП. У разі прийняття участі в масових заходах з порушенням діючого законодавства або блокуванням транспортних комунікацій”.

Міліція – жандармська «охранка»?
Схожі приписи масово отримали представники “Батьківщини”, Української республіканської партії “Собор”, Конгресу Українських націоналістів. Інформація щодо представників інших партій перевіряється. На основі конкретних даних про адресатів цих “застережних приписів” можна констатувати, що правоохоронні органи ведуть персональні бази на активістів легальних політичних партій та збирають інформацію про місце їх проживання, дату народження. Більше того, не давній випадок із херсонськими делегатами, що їхали на з’їзд ВО “Свобода” до Києва, засвідчує, що правоохоронці не тільки збирають дані про активістів партій, але й стежать за ними. Нагадаємо, 24 грудня старший лейтенант завітав до купе вагону “Київ – Херсон”, де перебували делегати партійного з’їзду “Свободи”, та провів з ними “профілактичну бесіду” (!) і взяв зобов’язання не брати участі в акціях протесту. Отже, висновки.
По-перше, дії міліції потрібно перевірити на предмет законності (збирання інформації за політичними ознаками, стеження за активістами тощо).
По-друге, міліціянти вже вводять презумпцію винуватості проти активістів легальних партій. А вони навіть не були помічені в діях, які можна класифікувати як “масові заворушення”, “групові порушення порядку”, “перекриття доріг”, “самоуправство”. До громадян, “вина” яких полягає в тому, що вони члени політичних партій, застосовують санкції.
По-третє, нам невідомі випадки, коли міліціянти виносили подібні “застережні приписи” представникам провладних партій, що вказує на політичну вибірковість дій міліції. Це можна розцінити як перешкоджання політичній діяльності.
Коли ці факти були оприлюднені депутатами на сесії Херсонської обласної ради 21 січня 2011 року, начальник УМВС України в Херсонській області генерал-майор Валерій Литвин так прокоментував ці дії правоохоронців: “Мы же помочь хотели. И тем, кто у нас в таких акциях участие принимает, и кто в Киев ездит. Там речь идет не о митингах, а повреждении имущества, перекрытии дорог. Мы действительно хотели помочь”.  


Сообщает издательство "Вгору".

Погода в Херсоне
Погода в Херсоне
Курс валют
0.00 0.00
0.00 0.00
0.00 0.00
Свежий анекдот
- Знаете, а меня в детстве ставили на табуреточку и заставляли рассказывать стишок. Если стишок нравился - мне давали конфетку, если нет - табуреточку выбивали...
Реклама
Счетчики

Яндекс.Метрика