Городской портал Херсона

Як скасувати судовий наказ

     26.05.11

Анна Мартинюк, юрист громадської приймальні обласного Фонду милосердя та здоров'я
Якщо не платите за користування житлово-комунальними послугами, то частіше перевіряйте свою поштову скриньку, в ній може з'явитися судовий наказ про стягнення заборгованості.

Що варто знати про судовий наказ?
Це особливе судове рішення. На відміну від незаконних погроз, що можуть надходити з колекторських фірм або банків, цей лист відправлений з суду. В наказі вказане прізвище та ініціали судді, є його підпис і відомості про строки та порядок подання заяви про скасування судового наказу. Останнє дуже важливо. Якщо ви не згодні з рішенням суду, то для його скасування за 10 днів з моменту отримання наказу треба підготувати і подати в суд заяву.

Які бувають порушення
Судовий наказ разом із заявою про його видачу та додатками має відправлятися на вашу адресу не пізніше наступного після прийняття дня рекомендованим листом з повідомленням. Насправді часто документи надсилають через місяць простим листом. У такому випадку, якщо ви хочете скасувати наказ, треба довести, що ви не пропустили 10-денний термін. Це можливо, якщо збережете конверт зі штампом відправлення та візьмете з пошти довідку про дату доставлення простого листа.

Підстави скасування
Дуже часто комунальні служби намагаються стягнути з вас суму боргу, що утворився більш ніж за три останніх роки. Це незаконно, бо згідно з чинним законодавством строк позовної давності складає три роки.
Ще однією підставою, що може послужити скасуванню наказу, є відсутність договору про надання житлово-комунальних послуг. Отже, якщо ви не маєте договору на надання житлово-комунальних послуг, фактично ви не маєте зобов'язання зі сплати цих послуг. Закон зобов'язує саме комунальні структури підготувати та укласти з вами відповідні угоду. Якщо ви не маєте її – вказуйте на це в заяві про скасування судового наказу.
Також часто комунальні служби виставляють суму боргу, що не відповідає вашим підрахункам. Отож, якщо меншу суму боргу підтверджують квитанції про сплату комунальних послуг, обов'язково вкажіть і це в заяві про скасування судового наказу.
Типовий зразок заяви про скасування судового наказу можна взяти в нашій громадській приймальні.

P.S.
Безкоштовна правова допомога надається в м. Херсоні по вул. Фрунзе, 2, оф. 19, запис на прийом за тел. (0552) 49-60-03. Публікація підготовлена в рамках проекту обласного Фонду милосердя та здоров'я "Посилення правових можливостей малозабезпечених громадян Голопристанського та Скадовського районів Херсонської області та м. Херсона" за підтримкою МФ "Відродження", а також проекту ПРООН "Розвиток громадянського суспільства", яка фінансується Міністерством закордонних справ Данії. Точка зору автора може не збігатися з позицією МФВ та проекту ПРООН.  


Сообщает издательство "Вгору".

Погода в Херсоне
Погода в Херсоне
Курс валют
0.00 0.00
0.00 0.00
0.00 0.00
Свежий анекдот
- Привет! Как дела? Давай знакомиться! Меня Вадик зовут...
- Вадик, сынок - когда ж ты пить-то бросишь?!
Реклама
Счетчики

Яндекс.Метрика