Городской портал Херсона

Ураган і восьме чудо...

     24.02.11

Тетяна Крючкова, “Вгору”
За всю свою історію балет побував у більш ніж 200 турне, щонайменше, 8 разів об’їздив 5 континентів, 88 країн. У 1998 році виступи Національного Балету Грузії були визнані “Кращим шоу на Бродвеї”
Довгоочікуваний концерт національного балету Грузії у Херсоні перевершив усі сподівання – задовго до 21 лютого квитків у касі не було. А правоохоронці (про всяк випадок) з’явилися в “Ювілейному” майже за дві години до початку. Щасливці з квитками урочисто проходили до залу. І їм варто було позаздрити.
Утворений 1945 року ансамбль – улюблене дітище відомого танцівника і хореографа Іліко Сухішвілі та його партнерки, помічниці, дружини – однієї з найвідоміших жінок Грузії Ніно Рамішвілі, які відкрили усьому світові національний балет, заснований на народних традиціях і елементах модернізму. Іліко вважав, що сила мистецтва йде від народу, який через танець, пісню, фольклор розповідає про власне нелегке життя. Маленька Грузія на протязі усієї своєї історії змушена була воювати і боронитися. Чи не тому так часто зустрічаються у танцях “військові” елементию
На питання, чи є вершини, що залишаються для Балету непідкореними, про що мріють артисти, його головний хореограф, представник уже третього покоління славетної сім’ї, Іліко Сухішвілі відповів: “Це неможливо висловити, воно глибоко в серці кожного з нас, і передати все здатен лише танець. Ми показуємо культуру, звичаї, ритми нашого народу, звичайно, дещо змінюється у тих постановках, піднімається на вищий рівень майстерність виконавців, але незмінним залишається сам дух грузинського народу, його незламна душа.”
А за кулісами тривало своє життя: дуже організоване і в той же час по-домашньому затишне. Як сказала костюмер Манана, “ми всі тут – одна сім’я, в якій кожен виконує свої обов’язки, втомлюється, звичайно, але втома ця дуже приємна. Мені,наприклад, доводиться перед кожним виступом прасувати більше 600 костюмів, але я люблю свою роботу і колектив, у якому вже 11 років.А ще ми любимо приїжджати в Україну, і коли кричать:“Браво, Грузія!” – хочеться плакати від щастя і гордості за свою країну.”
Тим часом із гримерок на сцену вибігали на репетицію наступного танцю граціозні дівчата і дуже гарні хлопці. Усі чемні, усміхнені й привітні, Грузія справді може пишатися своїми синами і дочками – не тільки як талановитими артистами, але й як достойними людьми.
Тур “Сухішвілі” Україною триватиме до 16 травня, а потім на них чекають Болгарія, Чехія і Румунія. Балету не звикати до гастролей – із них складається життя. Важко навіть просто перерахувати країни, де артисти представляли свою Батьківщину. Та варто зазначити, що саме вони стали першим танцювальним ансамблем, який виступив на сцені легендарної Ла Скала, і не просто виступив, а побив рекорд Енріке Карузо: їх викликали на біс 14 разів! А під час гастролей в Індії раптом стала тріщати сцена, і тоді глядачі дружно підставили власні плечі й дали можливість артистам тріумфально завершити виступ. “Сухішвілі” з його сотнею танцівників і власним оркестром називають “восьмим чудом світу”, “ураганом”, “дорогоцінним народним каменем з класичними гранями”, і безліччю інших захоплених епітетів. Та жоден з них не здатен повністю передати ті емоції, що охоплюють кожного, хто дивився виступ “Сухішвілі”. Кращої пропаганди своєї країни й національної культури годі й придумати. Приклад більш ніж достойний для наслідування...
Концерти Балету відвідали більше 50 мільйонів глядачів на п’яти континентах. І щоразу, де б вони не виступали, грузинські артисти несуть красу і силу гірського характеру – мужнього і ніжного, пристрасного і трепетного, шляхетного і палкого. А ще – це розповідь про рідну Грузію, яка – понад усе…  


Сообщает издательство "Вгору".

Погода в Херсоне
Погода в Херсоне
Курс валют
0.00 0.00
0.00 0.00
0.00 0.00
Свежий анекдот
- Доктор у меня депрессия. - Жалуется пациент.
- Лучшее лекарство - с головой окунуться в работу.
- Но, доктор, я - гениколог!
Реклама
Счетчики

Яндекс.Метрика