Городской портал Херсона

Податковий кодекс «висушить» городи

     28.01.11

Людмила Артюшок
Право дітей на дошкільну освіту у селищі Новотроїцьке Херсонської області стало першою жертвою дефіциту бюджетного фінансування. На черзі – перебої з водопостачанням та прибиранням сміття.
Більше мільйона гривень недоотримає у цьому році бюджет Новотроїцької селищної ради. Це – великі гроші для громади. Адже у минулому році весь її бюджет разом із коштами, отриманими від перевиконання плану з надходжень, склав трохи більше 4 мільйонів гривень.
Дефіцит фінансування першими відчули вихованці новотроїцьких дошкільних закладів. Після новорічно-різдвяних канікул на місяць припинив роботу дитсадок “Дзвіночок”. 139 малюків, з яких 32 майбутні першокласники, посеред зими вимушені перебувати вдома під наглядом батьків. А вони – в паніці. Адже працюючі, згідно з трудовим законодавством, можуть розраховувати на відпустку за власний рахунок лише на два тижні. А з ким залишати дітей потім?
Така ж доля з 10 лютого чекає й на дитячий садок “Дюймовочка”. Він також на місяць припинить роботу після того, як у “Дзвіночку” вимушені канікули для дітей закінчаться. Таким чином протягом наступного півріччя дошкільні заклади Новотроїцького працюватимуть місяць через місяць.
Почергове тимчасове припинення роботи дитсадків дасть змогу зекономити близько 200 тисяч бюджетних гривень. Витрати скорочуються не тільки за рахунок дітей (харчування, обігрів приміщень тощо), а й за рахунок вихователів. За кожен місяць вимушених канікул вони недоотримуватимуть по 25% зарплати.
Усього ж у цьогорічному бюджеті Новотроїцької селищної ради на освітню сферу не вистачає 360 тисяч гривень. По 200 тисяч бракує на заходи з благоустрою та підтримку роботи комунальних підприємств; 10,5 тисяч гривень – на культурно-масову роботу.
Торік перевиконання по надходженнях до бюджету селищної ради становило 460 тисяч гривень. Цьогоріч більше 250-280 тисяч гривень до запланованого отримати не сподіваються. Це тому, говорить селищний голова Василь Мельник, що Податковий кодекс скасував ряд платежів, що найбільше сприяли наповненню казни місцевої громади. Серед таких, зокрема, транспортний та ринковий збори, адмінстягнення та штрафи.
Єдиний податок, який сплачують підприємці, що обрали спрощену систему оподаткування, з цього року поповнюватиме не основний “кошик”, а бюджет розвитку. Для Новотроїцької селищної ради це близько 600 тисяч гривень. Раніше їх використовували для фінансування поточних витрат: утримання дитсадків та комунальних підприємств тощо. Тепер ці гроші можна використовувати лише на реконструкцію, будівництво чи ремонтування об’єктів соціальної сфери.
З настанням поливного сезону відчують на собі наслідки податкової реформи усі жителі приватного сектора Новотроїцького, сіл Захарівка й Благовіщенка, що входять до складу однієї територіальної громади. Дефіцит грошей у бюджеті завадить нормальному водозабезпеченню цих населених пунктів. У минулому році на оплату електроенергії, ремонт насосів та труб із казни Новотроїцької селищної ради витрачено більше 400 тисяч гривень. Цього року грошей на це немає.
Новотроїцькій селищний голова Василь Мельник сподівається на субвенцію з обласного бюджету. Проте чи знайдеться там майже 800 тисяч гривень для допомоги провінційній громаді?  


Сообщает издательство "Вгору".

Погода в Херсоне
Погода в Херсоне
Курс валют
0.00 0.00
0.00 0.00
0.00 0.00
Свежий анекдот
Учительница пpишла в класс, надев золотой кyлон, изобpажающий самолетик.
Во вpемя ypока Вовочка, не отpываясь, смотpит на этот кyлон.
Наконец, yчительница не выдеpживает и спpашивает:
- Вовочка, тебе что, самолетик нpавится?
- Нет, аэpодpомик!
Реклама
Счетчики

Яндекс.Метрика