Городской портал Херсона

Який твердопаливний котел для будинку буде найкращим

     20.10.16

Найкращий твердопаливний котел для будинку той, обслуговування якого буде не стомлюючим і комфортним. Про  найкращий котел взагалі забувають.  Адже тепло в будинку не повинно забезпечуватися наполегливою щоденною працею, чи не так?

З іншого боку хороший котел економічний. Теплова енергія сама по собі досить дорога. І кожен відсоток надбавки відчутно б'є по кишені. Подорожчання виникає через дороге паливо або через низький ККд котла.

Потрібно вибрати твердопаливний котел, який був би не дорігим при покупці, при підключенні, при обслуговуванні, а головне давав би найдешевшу енергію. 

Твердопаливний - найкращий котел, де немає магістрального газу

Якщо газову трубу підключити не вдалося, то, швидше за все, дешеве тверде паливо буде виглядати як кращий варіант, в порівнянні з дорогим привізним скрапленим газом або соляркою.

Клопоти в управлінні твердопаливним котлом можна злегка (або навіть значно) згладити. Потрібна  теплоакумулююча ємність, хоч це і здорожує систему опалення. Але на витрати заради зручності варто піти. Тоді можна обійтися і однією топкою на добу. Відмінне рішення - доповнити твердопаливні котли резервним електричним котлом, вийде ще менше турбот про обігрів будинку, особливо вночі. Для цього виробник котлів має забезпечити монтаж та установку у приміщенні для обігріву. 

Якісний трвердотоплівний котел допоможе нагріти будинок

Кращий твердопаливний котел, - це агрегат підвищеної потужності, принаймні раз на 2 більш потужний, ніж необхідно. Навіщо? Щоб рідше топити, щоб  швидко нагріти бойлер, щоб швидко протопити будинок. У випадку з твердопаливним на потужності  економити якраз не потрібно. Кращим буде котел якісний, класичної конструкції, чавунний або сталевий, за середньою ціною від відомого виробника, -  вельми довговічний і надійний варіант. Від піролізних, брикетних,  і інших складних технічно-рекламних нововведень краще відмовитися - потрійна ціна нізащо.

Потужний і дуже довговічний звичайний чавунний казан зробить той же піроліз (недолік кисню) і дрова в ньому зможуть тліти з прикритою заслінкою вельми довго. Втім, ефективніше спалити все швидко і  перевести енергію в акумулюючі ємності. Тому добротний котел за середньою ціною від відомого  виробника (але не бренду) виявиться кращим варіантом в цьому випадку.

Підбираємо котел по потужності

З твердопаливним котлом все ясно - беремо рази в два - три могутніше, ніж тепловтрати в будинку. І він буде на порядок комфортніший, ніж сменш потужний , від  якого  доведеться  не  відходити , постійно підкидаючи дрова, що б він хоча б розвинув заявлені  значення кіловат.

Але з газовим котлом подібним чином вибір робити не можна. Газовий котел повинен бути лише злегка потужнішим, ніж потрібно для тепловтрат. Чому? Газовий краще буде працювати з максимальним ККД в запроектованому режимі, без частих включень і виключень. Він і так вільно віддасть свою заявлену  потужність, його адже кочегарити не потрібно.

Потужність електричного котла вибирати не доведеться, турбуватися не треба, - багато контролюючих  служб не дозволять. 8 кВт при трифазному живленні і з нічним тарифом - за щастя. Вийде вибити  більше - чудово.

Будиночок повинен бути теплим, легше опалювати

А які тепловтрати в будинку? На що орієнтуватися при виборі котла? В принципі їх нескладно   підрахувати і самостійно - враховується площа огороджувальної конструкції, і її опір теплопередачі, - отримуємо кількість кіловат  назовні за одну годину часу при різниці температур в 40 градусів (для  кожного регіону своя). Це можуть зробити і фахівці. На око ж прийнято оцінювати так: для утепленого  будови - не більше 1 кВт з 10 м квадратних площі при звичайній висоті стель  (1 кВт з 30 м куб.  Житлового обсягу). Ось і підбирають газовий котел для утепленого будинку - 10 кВт на 100 м кв. А твердопаливний не погано поставити і кіловат на 30 - скільки собі можете  дозволити.

Таким чином, найкращим котлом для будинку можуть стати вельми різні варіанти обладнання, в  залежності від місцевості, від наявності енергоносіїв і можливостей мешканців. А далі дуже важливо  котел ще й правильно підключити, особливо твердопаливний не автоматизований. Щоб кращий котел не перетворився швидко в гору металобрухту, потрібно розібратися, як правильно зробити його  підключення.

Василь Верчук, огляд ринку котлів.

Погода в Херсоне
Погода в Херсоне
Курс валют
0.00 0.00
0.00 0.00
0.00 0.00
Свежий анекдот
- Капитан! Откуда вы знаете что кораблекрушение было здесь?
- А мне помагают эти всплывающие подсказки.
Реклама
Счетчики

Яндекс.Метрика